Explicația experților conform căreia Simona Halep s-a dopat intenționat cu Roxadustat


Experții care au analizat probele de urină din 2022 ale Simonei Halep au ajuns la concluzia că sportiva română s-a dopat intenționat cu Roxadustat, substanța interzisă de WADA. Ei au realizat un experiment, principala dovadă a intenției.


Calvarul Simonei Halep continuă. Campioana de la Roland Garros și Wimbledon încearcă să-și dovedească nevinovăția în scandalul de dopaj, însă specialiștii Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului (ITIA) vin cu noi probe împotriva ei. 

În raportul de 126 de pagini publicat la începutul săptămânii, ITIA susține că există suspiciuni că Halep a jucat dopată și la Wimbledon 2022, însă nu cu Roxadustat, ci cu sânge transfuzat. Cu toate acestea, deși „există motive solide de suspiciune, nu suntem confortabil mulțumiți că acest lucru este așa”, susține ITIA. Acest lucru e justificat de faptul că Simona Halep nu a făcut niciun test de sânge în perioada aprilie-septembrie 2022.

O acuzație cheie a ITIA cu privire la circumstanțe agravante este că jucătoarea trebuie să fi folosit o substanță sau o metodă interzisă cel târziu din martie 2022. Cu toate acestea, deși există motive solide de suspiciune, nu suntem confortabil mulțumiți că acest lucru este așa”, se arată în documentul ITIA.

Experimentul care o „îngroapă” pe Simona Halep

Jucătoarea de tenis din România a fost depistată dopată cu Roxadustat la US Open 2022, turneu care a avut loc în perioada 29 august-11 septembrie 2022. Ea a explicat contaminarea cu Roxadustat prin faptul că anterior a folosit un supliment cu colagen, necesar pentru a se recupera după o accidentare suferită la turneul de la Cincinnati.

Experții ITIA nu au crezut-o pe cuvânt, ci au realizat un experiment, pe un voluntar. O femeie de înălțime și greutate asemănătoare a acceptat să folosească acest suplimemt cu colagen. Rezultatul testului a fost incredibil:  

Studiul de control a constatat că valorile medicamentului interzis în testul de urină al lui Halep au fost de 46 până la 85 de ori mai mari decât ​​cea mai mare valoare a urinei voluntarului”, se arată în raport, citat de The Guardian.

Prin urmare, raportul susține că Halep nu avea cum să se dopeze accidental cu Roxadustat, ci doar intenționat.

Fizioterapeuta Candice Gohier, de la Academia Mouratoglou, a fost cea care i-a recomandat suplimentul, pe care Simona Halep nu-l cunoștea.

Simona a verificat eticheta produsului

În raportul ITIA se arată că Simona Halep a descris cu lux de amănunte cum a ajuns să-și administreze suplimentul pe care dă vina pentru dopaj.

Pe baza unei recomandări a lui Frederic Lefebvre (care era directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou), doamna Gohier i-a recomandat Simonei trei produse de la un furnizor, pentru a-i înlocui băutura cu electroliți, băutura de recuperare și Keto MCT. Halep nu auzise înainte de acele suplimente. A întrebat dacă Gohier le-a verificat și i s-a răspuns că da.

De asemenea, Halep și Gohier au verificat împreună recipientul și au observat că nu există nicio substanță interzistă pe lista de ingrediente. Halep a verificat și cu antrenorul Mouratoglou, care i-a spus că toate cele 3 produse sunt sigure de folosit, din moment ce pe etichetă nu erau listată nicio substanță interzisă și nu păreau să fie riscante”, se arată în raport.

Simona Halep a fost suspendată 4 ani din tenis, după ce a fost acuzată că a jucat dopată la US Open 2022. Sportiva noastră susține că e nevinovată și că va contesta decizia tribunalului independent agreat de ITIA la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO: 

  • Explicația experților conform căreia Simona Halep s-a dopat intenționat cu Roxadustat

related posts

Modifică setările cookies