Simona Halep, sursă de inspirație pentru cercetătorii români. O insectă va purta numele campioanei


O specie nouă de insectă, descoperită într-o peșteră din județul Constanța, va purta numele Simonei Halep. Cum au ajuns cercetătorii la această concluzie și care a fost reacția campioanei de la Roland Garros și Wimbledon.


Cercetătorii în Parazitologie şi Boli parazitare de la Facultatea de Medicină Veterinară a Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca au făcut o descoperire remarcabilă: o specie de insectă ce nu se afla în fauna României. 

Descoperirea a avut loc în timpul unui studiu pentru monitorizarea populației de vectori din România, finanțat de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și desfășurat în zona Canaraua Fetii din județul Constanța. 

După ce au făcut descoperirea, specialiștii au decis să numească insecta după Simona Halep. Phlebotomus simonahalepae este, de fapt, un țânțar de nisip. Detalii despre specie AICI.

Coordonatorul studiului, prof. dr. Andrei Mihalca, a dezvăluit cum s-a ajuns la acest nume și cum a reacționat Simona.

„Ideea denumirii speciei în onoarea Simonei Halep ne-a venit în timpul unei conferințe chiar despre flebotomi, conferință care s-a desfășurat în Galapagos. Discutam cu Cristina Pop, autoarea studiului, și i-am sugerat această denumire, mai ales că localitatea-tip unde s-a derulat studiul se află foarte aproape de locul de naștere al jucătoarei noastre de tenis. 

Cristina a fost imediat de acord și ne-am bucurat mult ulterior să primim și acordul Simonei Halep, prin managerul ei pe probleme juridice, care ne-a comunicat că este onorată de inițiativa noastră. Dedicăm această descoperire științifică Simonei Halep, în semn de onoare și de apreciere pentru performanțele sale și pentru cum duce numele României în lume, așa cum ne străduim și noi în domeniul cercetării”, spune profesorul, potrivit News.ro.

Autoarea studiului, Cristina Pop, a dat detalii despre insecta neobișnuită descoperită la Constanța.

Printre câteva sute de flebotomi colectaţi în zona Canaraua Fetii din judeţul Constanţa, în cadrul studiului din 2018, am observat unul singur, total diferit. Mi-am dat seama atunci că e un exemplar aparte, dintr-un subgen care nu mai fusese semnalat la noi în ţară. Au urmat apoi câteva investigaţii mai detaliate, iar în urma analizelor morfologice şi genetice ne-am dat seama, împreună cu colaboratorii din Ankara, că avem de-a face cu o specie complet nouă pentru ştiinţă”.

Ce sunt flebotomii

Flebotomii sunt insecte hematofage (se hrănesc cu sângele altui animal – n.red.), răspândite pe toate continentele, care preferă zonele cu climă caldă. Anumite specii sunt responsabile de transmiterea unor boli grave la om şi animale, cum ar fi leishmanioza sau flebovirozele. În România, între anii 1910 şi 1970, au fost semnalate opt specii de flebotomi.

Cercetările derulate în ultimii ani de specialiştii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca au confirmat prezenţa a şase specii, la care se adaugă această nouă specie pentru ştiinţă. 

Fotografii: Getty Images/Agerpres

Vezi și VIDEO: Simona Halep, o nuntă cât toate Grand Slam-urile

  • Simona Halep, sursă de inspirație pentru cercetătorii români. O insectă va purta numele campioanei

related posts

Modifică setările cookies