Toate instituțiile statului britanic se pregătesc pentru „jubileul de platină” al Reginei Elisabeta a II-a (95 de ani). Anul viitor, statul va organiza un eveniment grandios pentru a marca cei 70 de ani de domnie ai suveranei.
În același timp, în laboratoarele serviciilor secrete se lucrează la un alt scenariu, care prevede luarea de măsuri restrictive în cazul decesului Reginei.
Conform unui document guvernamental făcut pubic de Politico, oficialii de la Londra au gândit în detaliu toți pașii care trebuie îndepliniți imediat după moarte suveranei, pentru a evita intrarea țării în haos.
Operațiunea London Bridge prevede, printre altele, restricționarea postărilor pe rețelele sociale din partea instituțiilor statului și interzicerea retweet-urilor.
Citește și: De la „desert” la „parfum” ... care sunt cuvintele interzise în Familia Regală
Discreția, cuvântul de ordine la moartea Reginei Elisabeta a II-a
Conform documentului citat, prima persoană care va fi informată de moartea Reginei va fi premierul. Acesta va fi și primul membru al guvernului care va face o declarație publică.
Însă, până atunci, toți funcționarii publici departamentali vor fi înștiințați de decesul suveranei. Ei îi vor informa pe miniștrii pe care îi reprezintă și le vor aminti că discreția este cuvântul de ordine în acest caz.
Familia Regală va fi cea care va anunța moartea Reginei Elisabeta a II-a, urmând ca, ulterior, să ofere detalii legate de înmormântare. Ceremonia de înhumare va avea loc la 10 zile de la decesul suveranei.
În aceeași zi, noul suveran al Marii Britanii, Regele Charles, se va adresa națiunii.
Documentul oficial prezintă toate operațiunile care trebuie realizate în cele 10 zile care se scurg de la deces la înmormântarea suveranei. Detalii AICI.
Fotografii: Getty Images
Vezi și VIDEO: