1. Respecta regula "masa, scaun, farfurie"
Ori de cate ori mananci, trebuie sa ai 3 lucruri: o masa, un scaun si o farfurie. Astfel nu te vei mai trezi niciodata ca mananci in fata usii deschise a frigiderului la 1 noaptea sau ca mananci in masina, in fata unui fast food. Trebuie sa incerci sa fii constienta de calitatea si de cantitatea mancarii pe care o consumi. Si nu vei reusi acest deziderat daca mananci din pungi, in picioare.
2. Vointa e un muschi al mintii, exerseaza-l
Oamenii care incearca sa slabeasca si nu reusesc pun lipsa vointei pe primul loc in topul vinovatilor. Dar vointa nu se mosteneste genetic, in pofida tuturor credintelor false, din popor. Vointa e un instrument pe care il avem toti, dar trebuie sa invatam sa o folosim si sa o controlam. De aceea, e important sa ai un plan, sa stii ce sa faci in situatii care iti ofera atat variante sanatoase, cat si nesanatoase.
3. Fii realista!
Majoritatea dintre noi vrem sa slabim. Unele chiar mult. Dar atunci cand slabesc 3 sau 5 kilograme si intra intr-o faza de platou se descurajeaza si dau inapoi. E important sa-ti formezi asteptari realiste cu privire la cat vrei sa dai jos si in ce interval de timp poti face asta. Slabirile miraculoase, care au loc peste noaptea, nu dureaza niciodata.
4. Fa o diagrama a cosului de cumparaturi!
Acest sfat e mult mai usor de aplicat decat pare! Stii diagramele cu farfuria, in care aceasta e impartita in cereale, proteine si fructe si legume, in functie de nevoile organismului tau, ca o placinta cu mai multe felii? Ei bine, la fel trebuie sa arate si cosul tau de cumparaturi. Inainte sa mergi la casa de marcat, asigura-te ca acesta contine 25% proteine slabe, 25% cereale integrale si 50% fructe si legume.
5. Nu manca in functie de context
Esti la film. Esti la o petrecere a burlacitelor. Esti pe fuga. Planuieste in avans ce vei manca in fiecare dintre aceste situatii pentru a nu fi nevoita sa te bazezi doar pe vointa ta (mai ales daca nu ti-o exersezi des). Si mananca doar cand ti-e foame. Vor fi mai evenimente, va mai fi mancare.
6. Seteaza-ti obiective S.M.A.R.T.
Daca nu ai mai auzit acest acronim pana acum, obisnuies-te cu el si memoreaza-l. Orice scop/obiectiv/tel iti propui trebuie sa fie Specific, Masurabil, de Atins, Relevant si incadrat in Timp. Sa-ti dam un exemplu. Un obiectiv ca "Vreau sa slabesc" e unul vag, care nu are mari sanse sa fie realizat. Daca iti spui, in schimb "Vreau sa slabesc 10 kilograme in jumatate de an tinand dieta si mergand la sala de 3 ori pe saptamana", ai toate sansele sa reusesti.
7. Fa miscare
Majoritatea dintre noi stau 8 ore pe scaun, la birou, si apoi inca 2-3 ore acasa, pe canapea. Efectele unui astfel de stil de viata sedentar sunt greu de contracarat, chiar si daca mergi la sala 2 ore pe zi. Si cine face asta? E important, asadar, sa faci putina miscare ori de cate ori poti. Iti poti cumpara un pedometru (se gasesc la farmacii) pentru a masura cati pasi faci in fiecare zi. Profita de orice ocazie sa faci putina miscare: mergi la un coleg in loc sa-i trimiti un e-mail, parcheaza mai departe de birou, urca pe scari.