Ce trebuie sa mananci la cele trei mese principale pentru o alimentatie corecta


Vrei sa tii un regim disociat ca sa slabesti? Mai gandeste-te! Medicul nutritionist Mihaela Bilic spune ca organismul nostru nu poate fi hranit cu un singur aliment timp de o zi intreaga. Si nici macar la o singura masa! "Nu exista in natura un aliment care sa fie complet, deci nu putem manca un singur produs care sa acopere necesarul de nutrienti intr-o zi. Scopul unei alimentatii sanatoase este combinarea alimentelor", a explicat Mihaela Bilic.


"Daca ne referim la ce trebuie sa contina o farfurie, raportul corect este: un sfert din ea trebuie sa contina proteine (ou, carne sau peste), un sfert trebuie sa contina carbohidrati (paine, paste fainoase, orez, cartof) si jumtatate trebuie sa contina legume. Cantitatea de grasime si de zahar trebuie sa fie minina. Zaharul de prefentinta deloc, iar uleiul doar o lingura", a spus Mihaela Bilic.

Cele trei mese principale trebuie sa contina elemente din categoria glucide, proteine si lipide, adica carbohidrati reprezentati de paine, mamaliga, cartofi, paste fainoase, proteine din carne si peste, si grasimi - ulei sau unt.

Raportul dintre aceste categorii de alimente difera de la o masa la alta si de la o persoana la alta, in functie de ceea ce isi doreste fiecare sa obtina. "Barbatii si persoanele care au o activitate fizica superioara pot manca mai mult cantitativ, in schimb persoanele care sunt sedentare si doamnele care sunt la cura de slabire este clar ca trebuie sa manance mai putin", spune Mihaela Bilic.

related posts

Modifică setările cookies