"In afara de apa, totul ingrasa! Totul are calorii! Important este cat consumam si cu ce combinam alimentele. Daca ne vom rezuma la cateva felii de paine pe zi, repartizate de-a lungul celor trei mese principale, nu se va intampla absolut nimic. Iar daca nu mancam paine sau paste fainoase niciodata, dar in schimb excelam in a consuma tot feluld e dulciuri sau prajeli, este evident ca se vor acumula kilograme", explica medicul nutritionist Luiza Pirvu, de la clinica Medicover.
Citeste si:
Ce e mai rau ca painea alba? Cel putin 5 produse
Te-ai saturat de painea plina de E-uri din comert? Vezi ce alte variante ai! VIDEO EXCLUSIV
Experta in nutritie sustine ca nu trebuie sa eliminam din alimentatie nici macar legumele cu amidon, daca le preparam dietetic.
"Cartoful, pe suta de grame, are in jur de 80 de calorii, daca este preparat prin fierbere. Daca il prajim se va duce pana la 350 de calorii, deci orice aliment poate fi aliat sau dusman in functie de cum alegem sa il consumam", spune medicul nutritionist Luiza Pirvu.
Si nutritionista Mihaela Bilic spune ca painea nu este periculoasa atata vreme cat nu exageram cu cantitatea.
"Comparand painea si pastele, din nou sub forma de garnitura pentru ca altfel nu pot fi comparate, daca folosim pastele in salate sau pe post de garnitura la o carne atunci trebuie sa renuntam la felia de paine. Insa in ceea ce priveste ingrasatul, pastele, painea si orezul au cam acelasi numar de calorii", spune Mihaela Bilic.
Secretul sta in cantitate. Mihaela Bilic spune ca portia corecta este o felie de paine, 3 linguri de orez sau 3 linguri de paste. "De obicei cantitatea le transforma in inamicii siluetei", spune Bilic.