Fără îndoială, copiii pot contracta virusul. Printre persoanele infectate, se află cel puțin doi nou-născuți, conform oficialităților chineze. Însă, dintre cei diagnosticați cu coronavirus, foarte puțini sunt copii, conform unui articol publicat pe data de 5 februarie în publicația Journal of the American Medical Association.
Citește și. Epidemia de coronavirus, declanșată de pangolin. Ce este acesta
Conform datelor analizate în articol, media de vârstă a pacienților se situează între 49 și 56 de ani.
Nu este foarte clar de ce cei mici par să fie feriți de cele mai grave efecte ale virusului, numit 2019-nCoV. Însă același lucru s-a întâmplat și în cazul altor boli infecțioase, precum SARS sau MERS, spun medicii.
”Nu înțelegem pe deplin fenomenul - poate fi explicat prin diferențele între răspunsul sistemului imunitar la copii, comparat cu cel al adulților”, a declarat pentru Live Science Dr. Andrew Pavia, șeful diviziei de Pediatrie, Boli Infecțioase, de la Universitatea din Utah.
”O ipoteză ar fi răspunsul imunitar congenital, prima linie de apărare împotriva patogenilor. Celulele acestui sistem reacționează imediat la invadatorii străini. Dacă răspunsul imunitar dobândit prin naștere este mai puternic la copiii expuși la virusul 2019-nCoV, aceștia pot lupta cu infecția mai eficient decât adulții, prezentând simptome mult mai blânde”.
Este dificil de spun câți copii vor contracta noul coronavirus, care a fost descoperit în orașul Wuhan, China, în luna decembrie 2019.
Deși este posibil ca aceștia să fie infectați, foarte probabil se vor recupera mult mai ușor decât păriții sau bunicii lor. Motivul poate fi și faptul că cei mici au un tract respirator mai sănătos, aceștia fiind expuși mai puțin la fumul de țigară sau la aerul poluat, în comparație cu adulții.
Un alt factor este și faptul că micuții au o stare de sănătate bună, în general, și mai puține afecțiuni cronice.
Foto: IStock