Vive l'obésité! Francezii au dat croissantele pe hamburgeri


Numarul obezilor din Franta aproape s-a dublat in ultimii 10 ani. Cat ai zice “bon apetit”, procentul lor a crescut de la 8 la 14 si situatia nu arata deloc roz. Din ce in ce mai multi francezi mananca mult si prost, in loc de putin si bine, cum faceau pe vremuri, din cauza programului incarcat si a schimbarii relatiilor in familie si intre prieteni.


Ritualul de a imparti mancarea cu cei dragi cel putin o data pe zi, prepararea mancarii in casa pe care familia o savureaza incet, stand de vorba, dispare treptat din vietile francezilor, a constatat Dr Jean Marc Catheline,un specialist in obezitate, arata un studiu facut public de organizatia All About Weight. 

Medicul da vina pe “americanizarea” culturii franceze pentru aceasta ingrasare continua si pentru renuntarea la mesele traditionale. Francezii ar fi adoptat in ultimii ani conceptul mancatului “pe fuga”, adica mancat in picioare, pe strada, un sandvis sau ceva de la fast-food. Retetele specific  frantuzesti au inclus mereu salate, fructe, peste si preparate la cuptor. Acestea au fost inlocuite de prajeli si mancaruri grele care au avantajul de a putea fi scoase oricand din congelator si bagate in cuptorul cu microunde sau friteuza pentru o masa rapida.  

Secretul siluetei francezilor a fost de-a lungul timpului abordarea diferita a timpului petrecut la masa. Mancarea era respectata, degustata si impartita, iar asta facea ca oamenii sa nu manance prea mult si nesanatos. Specialistii sfatuiesc pe toata lumea sa ia cel putin o masa pe zi in compania celor dragi, sa consume mancare gatita acasa si sa nu se grabeasca deloc. 

related posts

Modifică setările cookies