Diferențele între iubire și îndrăgosteala. Ce se întâmplă când ne îndrăgostim 


Suntem în săptămâna cu inimioare, perioada când conștientizăm că avem nevoie de un partener pentru a sărbători Ziua Îndrăgostiților. 


Cred că fiecare dintre noi visează la o dragoste adevărată care să dureze o viață întreagă, nu doar în zilele de sărbători. Doar că cu vârsta ne dăm seama că să fii îndrăgostită și să iubești sunt lucruri foarte diferite. 

Citește și: Elena Cucicovschi răspunde problemelor sexuale și de cuplu: ”M-am culcat cu trei bărbați diferiți în aceeași zi”

Îndrăgostită cu siguranță ai fost de mai multe ori, decât ai iubit cu adevărat. De obicei femeia când se îndrăgostește, intra imediat în relație, dar în timp el devine absent, indisponibil emoțional sau ea își pierde interesul. Din pacate, în cultura noastră nu se vorbește de bine despre fostele relații. Probabil pentru că de cele mai multe ori iubirea este asociată cu suferința. 

Iubirea adevărăta niciodată nu înseamnă suferință. Iubirea este doar bucurie, armonie, liniște sufletească, multă energie și inspirație. Iubirea adevărată, reciprocă înseamnă și multă baftă, pentru că cuplul se află în flux datorită energiei feminine. Cu siguranță fiecare din noi își dorește să simtă în permanență sentimentul de iubire. Oare este posibil? Astăzi vom afla după care criterii identificăm dacă suntem îndragostită sau iubim cu adevărat. 

Iubirea adevărată este formată din trei emoții

În primul rând iubirea adevărată este formată din trei emoții: încrederea, acceptarea și admirația. Dacă ai încredere totală în partenerul tău și ești sigură că tot ce face el pentru voi este benefic și corect, felicitări, chiar îl iubești! Acceptarea este la fel o emoție de bază între doi oamnei care se iubesc. Iubirea adevărată este atunci când tu iubești necondiționat și nu îți dorești să schimbi partenerul, îl accepți și îl iubești așa cum este el, cu toate bune și mai puțin bune. Admirația este emoția de bază care alimentează iubirea. Anume când dispare admirația față de partener, începe să se stingă și iubirea. Dacă vrem să prelungim durata dragostei în relațiile noastre, avem nevoie în permanență să căutăm pentru ce admirăm partenerul. Următorul criteriu este timpul. 

Timpul

Îndrăgosteala apare imediat, doar de la o simplă simpatie sau reacție chimică. Mulți oameni numesc acest fenomen «chimie între noi» pentru că se întâmplă explozia hormonală. Dar pentru a crește o dragoste adevărată, e nevoie de timp. Iubirea se formează doar în timp. De obicei, explozia hormonală apare la femeile care au stat fără relație o perioadă îndelungată sau care au citit recent o carte despre iubirea eternă. Influențată de hormoni, femeia caută de cine să se atașeze fără să cunoască bărbatul. Când ești îndrăgostită, pasiunea este tot ce contează. Când iubești, îți place să descoperi asemănările, aceași scară de valori, interesele comune, aceleași planuri pentru viață și ai sentimentul de stabilitate. 

Instinctele și legătura spirituală

Sentimentul de îndrăgosteală se bazează pe instincte, dar iubirea pe legătura între suflete. Îndrăgosteala cum am spus mai sus este explozia de hormoni, atracția fizică. Iubirea este despre conștientizare, atunci când înțelegi că ai nevoie de această persoană în viața ta nu doar pentru sex sau alte interese, ci pentru legătura sufletească formată între voi. Atunci când tu simți echilibru alături de această persoană. Femeia poate fi toată viața alături doar de bărbatul cu care îi este bine și confortabil pe plan fizic, mintal, moral, sufletesc și spiritual.

Îndoieli sau încredere

Îndrăgosteala mereu provoacă îndoieli. Iubirea este despre încredere.  Propun să ne amuzăm un pic. Când suntem îndrăgostite, ce se întâmplă? Mereu ne facem griji :

pentru cum arătăm

dacă, Doamne ferește, nu ne mai place

mereu ne punem întrebarea dacă am făcut bine

stăm cu telefonul în mână și nu știm cine trebuie să sune primul

nu știm cine primul trebuie să vorbească despre sentimente

gelozia pentru fostele sau neliniștea pentru că se uită în altă parte

Cine iubește cu adevărat știe că în dragostea conștientă nu există acest amestec de îndoieli, griji, neliniște. Într-o dragoste adevărată tu ești liniștită, pentru că ai încredere în partener. Iubirea este mult mai stabilă decât îndrăgosteală și se adresează persoanelor mature și asumate. În iubire nu mai există aceste fluctuații emoționale care te bagă într-un stres continuu. 

Sentimentul de nou, de interesant sau confort 

Îndrăgosteala îți dă senzația de nou, iubirea - de confort. Cred că este unicul caz în care zona de confort este ceva de bine. Majoritatea chiar fiind în cuplu, tinde spre sentimentul de îndrăgosteală. De ce? Pentru că este ceva nou, care te scoate din rutina zilnică. O nouă senzație pentru o femeie este la fel ca o geantă nouă sau o pereche de pantofi. Important să-ți placă și să-ți provoace emoții pozitive. Două săptămâni durează sigur. Într-o iubire adevărată, femeia se simte protejată ca într-o pătură caldă, unde ea se simte bine, relaxată, liniștită, odihnită și în acest moment nu-și mai dorește nimic. Ea trăiește acum și aici, din binele său.

Infantilism psihologic sau conștientizare 

Încă un criteriu foarte important de a face diferența între iubire și îndrăgosteală este atitudinea noastră. Îndrăgosteala este despre o imaturitate, risc și iubirea este o alegere asumată. Îndrăgosteală este mai mult despre coplărie, bucurie și tinerețe. Cu anii noi începem să tânjim după aceste sentimente și căutăm să ne condimentăm viața. Dar sunt femei care caută mereu să se îndrăgostească. Din păcate acesta este un semnal de alarmă că femeia nu se iubește și nu poate genera dragoste în interiorul său. Femeia care nu se iubește, nu poate dărui dragoste la rândul său pentru că nu știe nimic despre acest sentiment. Din experiență pot spune că aceste femei adesea nu pot identifica că sunt iubite. Voi insista mereu pe ideea că o relație armonioasă și o iubire sănătoasă începe cu dragostea și stima de sine. 

Pe protvplus.ro, urmăriți toate emisiunile preferate!

a mai scris și

Modifică setările cookies