Nu avem date concrete, în schimb, este clar că, atunci când ne îndrăgostim, la noi în corp și în creier au loc o mulțime de reacții chimice.
Vă provoc să vă gândiți la ultima oară când ați interacționat cu o persoană care vi se părea atrăgătoare. Mâinile transpiră, cuvintele par să dispară, obrajii se înroșesc, iar pulsul crește. Pur și simplu, simți inima cum îți bate. Tocmai din acest motiv, este de înțeles de ce, de atâta vreme, oamenii au crezut că dragostea vine din adâncul inimii. Ei bine, adevăratul responsabil este creierul.
Iubirea poate fi împărțită în trei: dorința, atracția și atașamentul. Fiecare dintre acestea sunt caracterizate de propriul set de hormoni. Pentru noi, femeile, estrogenul aduce dorința, iar acesta este motivul pentru care ne crește libidoul în perioada ovulației. Atunci nivelul de estrogen este cel mai ridicat.
În schimb, hormonii numiți dopamină și serotonină aduc atracția, oxitocina și vasopresina aduc atașamentul, iar toți acești hormoni sunt produși în hipotalamus – în creier.
Totuși, când ne îndrăgostim, rațiunea dispare, normele dispar, la fel și toate principiile noastre par să nu mai existe. Tocmai din acest motiv, tindem să credem că nu creierul este motorul din spatele sentimentelor puternice de iubire pe care le nutrim. De fapt, în momentul în care simțim acea poftă, dorință și atracție, pur și simplu cortexul prefrontal al creierului se oprește, cel responsabil cu comportamentul rațional.
Deci, e chimie, dragile mele. E chimie produsă în creierul fiecăreia dintre noi. Și este o chimie de care avem nevoie, pentru că toți acești hormoni ai stării de bine ne sunt necesari pentru a fi fericiți și, chiar dacă multe dintre noi se simt bine singure, independente, de multe ori, avem nevoie de aportul lor în viața noastră.
Despre pandemie și găsirea dragostei. Probleme și oportunități.
Toți oamenii vor să se simtă iubiți și să iubească, undeva, în adâncul lor. Romantismul este locul în care se naște intimitatea, iar de aici tot ce rămâne este să trăim momentul și să sperăm din tot sufletul că suntem în direcția cea bună și că relația va crește frumos. Totodată, timpurile agitate sunt, de cele mai multe ori, cele care aduc liniște și introspecție.
Exact așa, în timpul ultimului an, în care viteza în care trăiam s-a diminuat, în care ritmul frenetic a încetinit, iar banalul a devenit cumva parte din viața noastră, am ajuns să conștientizăm mai mult.
În perioada pandemiei, multe femei singure care își îndreptaseră în mod compulsiv atenția către zona profesională și comportamentul către cel tipic masculin, de dominanță, s-au regăsit și și-au permis să își dezvăluie cine sunt cu adevărat și care le sunt cele mai profunde dorințe.
Am observat printre oamenii cu care am lucrat, că mulți dintre cei care au intrat în starea de urgență fără un partener stabil au ajuns să se simtă foarte singuri, foarte vulnerabili. Inițial, și-au reprimat aceste sentimente și au încercat să găsească tot felul de scuze, apoi au început să exprime stări de îngrijorare și îndoială serioase, de teamă că nu vor găsi pe cineva potrivit pentru ei.
Adevărul la care au ajuns și ei este că potențialul de conexiune nu ar trebui să scadă în perioadele dificile, ba poate chiar din contră. După mult tumult dat de agitația de dinainte de pandemie, după alt tumult dat de stările prin care au trecut la începutul pandemiei, oamenii au devenit optimiști, dar și cerebrali.
Dacă înainte, pentru o aventură de noapte, nu era nevoie de o mare analiză, acum au trebuit să înțeleagă faptul că nu se pot arunca în zona întâlnirilor fără ca înainte să nu înțeleagă ce vor cu adevărat și să se conecteze mai bine cu sinele interior.
Spre exemplu, prin cursurile mele, știu că am ajutat multe femei să se înțeleagă pe ele, să se redescopere, să își identifice ipotezele greșite pe care și le impuseseră și să le depășească. Le-am ajutat, de fapt, să se oprească din a-și sabota viața amoroasă. Știu că acum ele au înțeles mai multe despre cine sunt, despre care le este valoarea, dar și care este persoana pe care o caută cu adevărat să le devină partener.
Despre blocaje si depășirea lor
Multe femei au anumite blocaje pe care le identific din primele minute ale discuțiilor noastre. Câteva dintre cele mai des întâlnite:
Perioada de întâlniri și cunoașterea de noi persoane este copleșitoare și intimidantă.
Nici nu știu unde să îmi caut jumătatea. Unde să încep? Unde să ies?
Nu am timp să ies la întâlniri și nici energia să o fac.
Mi-e teamă să ies la întâlniri în contextul pandemiei. E riscant.
Mi-e teamă să ajung la intimitate și romantism în contextul pandemiei. Nu pot să cer un test covid negativ înainte.
Toți bărbații singuri sunt prea superficiali/prea implicați în muncă/prea religioși/nereligioși/divorțați/singuri de prea mult timp/prea sexuali/lipsiți de libido etc.
Nu sunt o persoană deschisă la mediul online/Nu știi cine se ascunde în spatele unui profil în mediul online/Mi-e teamă să ies la o întâlnire cu cineva pe care îl cunosc în mediul online.
Lista poate continua, dar mă voi opri aici.
În primul rând, perechea potrivită ție poate fi oriunde, draga mea! Poate fi colegul de muncă pe care nici nu l-ai remarcat până acum, poate fi vecinul de la etajul 2, poate fi persoana cu care ai împărțit liftul în mall sau colegul de liceu care a avut o mare pasiune pentru tine acum 20 de ani. Ține de tine să îți lași porțile deschise, să îți dai voie să observi cu adevărat ce este în jurul tău și, important, să îți eliberezi energia sexuală care te va face dorită de toți bărbații interesanți pentru tine, fără să îți dai seama. Fii tu, fii femeie, fii autentică, naturală. Zâmbește!
În al doilea rând, procesul de a întâlni oameni noi trebuie privit ca pe o experiență minunată, câtă vreme întâlnești oameni interesanți, care îți pot aduce valoare în viață, chiar și în timpul pe care îl petreceți la o cafea. Pleacă optimistă la drum și găsește partea bună din orice om. Ești femeie și ai avantajul creativității. Poți face ceva interesant din orice pare banal și monoton.
Mai departe, este bine să știi ce îți dorești. Este chiar ideal. Totuși, nu îți impune niște criterii mult prea fixe, pentru că, de cele mai multe ori, sunt superficiale. Dacă este divorțat, nu înseamnă că nu e stabil. Dacă este singur de prea mult timp, poate nu a avut timp, chef pentru asta sau, poate, și el a avut un blocaj. Dacă este prea implicat în zona profesională, dă-i încredere și dă-ți încredere în faptul că îl vei cuceri și va petrece cu tine fix atât de mult timp cât vrei tu.
Online.
Ce-i drept, lucrurile se îndreaptă din ce în ce mai mult către această zonă. Tinerii, cu precădere, ajung să vadă mediul online ca unic loc în care să își găsească parteneri, dar încet-încet, oamenii, în general, aderă din ce în ce mai mult către această zonă. Fie că vorbim de rețele sociale sau de aplicații de dating, mai nou, multe perechi se formează pornind din mediul digital.
Fii transparentă în online și fii tu, pentru a nu ajunge să creezi așteptări false sau să îți formezi o imagine greșit interpretată. Câtă vreme deții controlul, și în contextul pandemiei, poți scoate ce e mai bun din datingul online. Fii sinceră, dar păstrează-ți misterul și, în acest fel te vei putea bucura de pașii mici ai unui început sănătos de relație. Dă timp și oferă timp pentru cunoaștere. Nu îți crea tipare. Fii deschisă la oportunități și renunță la toți acei ”dar dacă” sau ”ce-ar fi fost dacă”.
Îți recomand să încerci un pas intermediar față de clasicul – ne cunoaștem online și ne întâlnim fizic. Propune-i întâlniri video. Vei reuși să înțelegi mai multe despre persoana respectivă, să depășești niște temeri evidente și să alegi abia ulterior dacă merită să vă întâlniți față în față.
Știința în găsirea iubirii. Algoritmii aplicațiilor de dating.
În caz că vă întrebați, da. Aplicațiile de dating vă profilează pe baza activității voastre de utilizator al rețelelor social media, cu scopul de a vă arăta persoane cât mai relevante pentru voi, cu interese similare, dar și pe baza chestionarelor pe care sunteți rugați să le completați atunci când vă creați profilul.
În plus, în momentul în care un utilizator are ceva vechime în aplicație, algoritmii vor înțelege mai multe despre preferințele lui și îi vor arăta din ce în ce mai multe persoane relevante. Spre exemplu, dacă afișezi comportamentul de a nu-ți plăcea bărbații cu barbă, atunci aplicația îți va arăta din ce în ce mai puțini. Algoritmii, iau totodată în considerare și gradul în care anumite caracteristici sunt sau nu importante pentru tine. De exemplu, dacă tu favorizezi în mod evident doar absolvenții de facultate și de cele mai multe ori bărbații înalți, dar ai comunicat și cu alții mai scunzi, algoritmii îți vor afișa prioritar absolvenți de facultate înalți, apoi vei găsi și absolvenți scunzi, dar aproape niciodată persoane care nu au terminat facultatea, chiar dacă sunt înalte.
Totodată, pe baza profilului pe care îl ai, deja din ce în ce mai bine segmentat de aplicație, ți se vor afișa persoane care pare că au plăcut altor utilizatori similari ție. Deși totul pare corect gândit, problema rămâne că totul ajunge să se învârtă într-un ecou al preferințelor și poate nu vei fi expusă unor persoane cu caracteristici diferite, care ți-ar putea fi compatibile.
Depășeste inteligența artificială pe cea umană?
Răspunsul meu e simplu. Profilele pe care tehnologia le poate face acum depășesc ceea ce o persoană face, cel puțin dacă ne raportăm la același interval de timp. În schimb, un specialist în dezvoltare personală, un psiholog, un sociolog și nu numai are o caracteristică pe care o mașinărie nu o poate avea. Și aici vorbesc despre inteligență emoțională.
De multe ori, deși totul pare perfect într-un cuplu. Deși, aparent, cele două persoane trec ”testul compatibilității”, lucrurile nu ajung să meargă bine. Am întâlnit această poveste de atât de multe ori, încât deja pot să îmi dau seama de niște lucruri care depășesc bariera profilelor umane. Sunt cupluri care nu au chimie suficient de mare, deși la început toate criteriile par să fie îndeplinite.
Mai mult, în momentul în care o femeie care la un anumit moment dat este blocată din punct de vedere emoțional, sexual, își reprimă feminitatea, este posibil să vadă potențiali parteneri compatibili în niște oameni cu care, în realitate, nu se ajunge la niciun fel de viitor.
Ține de tine, ca femeie, să fii bine, pentru a putea să îți găsești partenerul potrivit. Iar o aplicație de dating, din punctul meu de vedere, îți satisface o nevoie punctuală, dintr-un anumit moment, dar nu poate să înțeleagă în ce fel de pasă ești și cum poți evolua personal, pentru a evolua și în viața de cuplu. Tocmai din acest moment, multe relații aparent minunate se consumă repede. Tocmai din acest moment, după ce ieși din starea de îndrăgosteală, nu mai vezi nimic bun în partenerul tău.
PRO TV a dat startul înscrierilor într-un show experiment cu totul special.
Iubirea este o știință, așa că noi iți oferim formula științifică perfectă, ca să-ți întâlnești partenerul potrivit. Gata cu singurătatea! Găsește-ți jumătatea!
Te poți înscrie accesând pagina http://inscrierishow.protv.ro/ sau apelând numărul de telefon 0751.121.806