Cum sa gasesti echilibrul familie – serviciu cand esti parinte


Munca, acasa, munca, acasa… Iti suna cunoscut, nu-i asa? Multi parinti incearca sa gaseasca un “echilibru perfect” intre cariera si viata de familie, lucru considerat de multe ori “sport extrem”.


Trebuie sa stii de la inceput ca serviciul este o parte importanta din viata ta si nu o activitate separata de tot ce traiesti in familie. Este posibil ca munca pe care o desfasori sa iti faca placere, asa cum este posibil sa iti displaca.

Orice raspuns ai da, munca face parte din viata ta, asa ca obisnuieste-te cu asta. In loc sa iti faci singura ganduri negre si nopti albe, mai bine incearca sa gasesti un echilibru intre munca si familie.

1. Fa-ti o lista scurta. In primul rand, incearca sa faci o lista cu lucrurile care iti fac placere: pasiuni, hobby-uri, activitati in aer liber, exercitii, moduri de relaxare. De exemplu, eu prefer aerobicul, muzica, plimbarile in aer liber, lectura, yoga, jocurile cu cei mici in parc, petrecerile copiilor, gatitul pentru familie si jobul.

Unele persoane includ pe lista lor scurta si munca de care o desfasoara, iar altele scriu munca pe care si-ar dori sa o practice. Inainte sa treci la punctul urmator, ia o foaie de hartie si un creion. Tu ce notezi pe lista ta?

2. Analizeaza-ti programul actual. Daca pana acum ai trait in “voia valurilor”, a venit timpul sa iti analizezi programul. Cum iti petreci timpul? Cat lucrezi in fiecare zi? Cate ore din programul de lucru reprezinta un timp care iti face placere? Cum iti petreci timpul inainte si dupa serviciu? Cum se desfasoara zilele tale libere?

Cate dintre activitatile pe care le-ai notat pe lista scurta se regasesc in raspunsurile la aceste intrebari? Daca programul tau include activitati care nu sunt pe lista de “placeri”, e un semn ca trebuie sa le elimini – pe cat posibil, bineinteles – din viata ta.

3. Echilibreaza lista si programul. Ce-a fost mai greu… ai facut! Acum ai o lista scurta si stii care sunt lucrurile care iti fac placere. Apoi, ai analizat programul tau zilnic si stii ce activitati trebuie sa elimini din rutina zilnica. Iti ramane doar sa gasesti un echilibru intre cele doua. Ai grija sa nu traiesti o viata plina de lucruri care iti fac placere, dar care sunt de fapt doar munca.

Care sunt motivele pentru care ai nevoie de un echilibru intre munca si viata de familie?

In functie de situatie, exista mai multe motive pentru care trebuie sa existe un echilibru in viata ta. De exemplu, daca ai o munca de birou, este posibil sa nu mai ai timp sa iesi cu familia in parc, lucru care ii va supara pe cei mici. Daca nu mai mergi la aerobic, lipsa exercitiilor fizice iti poate afecta sanatatea.

Lucrezi prea mult? Cel mai probabil te vei izola de lume in cateva luni. Apoi, este posibil ca prin munca ta zilnica prelungita sa iti neglijezi familia si prietenii de o viata, iar acest lucru le provoaca suferinta – chiar daca nu ti-au spus-o “verde-n fata”.

Nu uita: varietatea iti face bine. “Mixeaza” activitatile pe care le desfasori si care iti fac placere, stabileste prioritatile, da curs invitatiilor si asigura-te ca esti din ce in ce mai aproape de echilibrul pe care ti-l doresti. Nu va fi simplu, e drept, insa primul pas l-ai facut deja. Succes!

related posts

Modifică setările cookies