Îl poate opri Rusia pe Putin, după ce acesta a spus că e nevoie de o "auto-curățare a societății?"  Ce putea face Vestul?


Mai mulți ruși au spus pentru Business Insider că au fugit din orașele lor natale în țările vecine din cauza temerilor de legea marțială, închiderea frontierelor, detenție și dificultăți economice.


În același timp, Military, care citează Business Insider, anunță că președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un discurs de miercuri, 16 martie, că Rusia ar trebui să treacă printr-o „auto-curățare a societății” pentru a scăpa de „nemernici și trădători”. 

„Occidentul colectiv încearcă să ne spargă societatea speculând asupra pierderilor militare și asupra efectelor socio-economice ale sancțiunilor, pentru a provoca o revoltă populară în Rusia”, a spus Putin într-un video distribuit pe Twitter. 
 
 
„Dar orice popor, în special poporul rus, este capabil să distingă adevărații patrioți de nemernici și trădători și îi va „scuipa” ca pe niște muște aterizate accidental în gură", spune Putin despre cei care nu susțin Kremlinul.
 
Cu toate acestea, se pare că rușii, în marea lor majoritate, sunt dezinformați și nu consideră că războiul e cu adevărat responsabilitatea Rusiei. Ofer Fridman, profesor de studii de război la King’s College din Londra, cu studii de istorie militară și securitate în Ierusalim și de contra-terorism, la Centrul Interdisciplinar Herzliya, a dat un interviu pentru spotmedia, unde, în legătură cu posibila existență a unei mase critice în Rusia, a afirrmat:

"Îmi pare rău, să citim sondajele de opinie din Rusia. Ce voce critică să găsim? Rușii cred în justețea acestui război, vasta majoritate a rușilor. Ei cred că Rusia face ceea ce trebuie. Spațiul informațional este controlat de stat."
 
Legat de ce ar fi putut face Vestul ca să îl oprească pe Putin, acesta afirmă:

"În primul rând, a ratat oportunitatea.(...) Mai apoi, odată ce a văzut că economia Rusiei își revine, în anii 2000, când Putin a venit la putere, Vestul s-a concentrat pe alte probleme și a uitat complet de Rusia. Iar Rusia s-a dezvoltat singură și și-a inventat propriul narativ. Ce puteau face? Mai întâi să-și aducă aminte că au o mare putere vecină cu ei și care nu îi simpatizează foarte mult. Acum, poate, vor începe să-și schimbe părerile, după tot timpul în care Vestul a fost preocupat exclusiv cu propriile probleme."
 
FOTO: SHUTTERSTOCK

Vezi și: Trending review - Secretul lui Zelensky:

  • Îl poate opri Rusia pe Putin, după ce acesta a spus că e nevoie de o auto-curățare a societății?   Ce putea face Vestul?

related posts

Modifică setările cookies