A fost descifrat misterul cafelei: de ce nu este la fel de gustoasa pe cat miroase


Pentru multe persoane, mirosul cafelei proaspat macinate reprezinta prima bucurie a fiecarei dimineti. Acum, oamenii de stiinta afirma ca au descoperit raspunsul la una dintre cele mai importante intrebari ale cafegiilor pasionati: de ce gustul cafelei nu este niciodata la fel de placut ca mirosul acesteia?

Tag-uri: #cafea #miros

Profesorul Barry Smith, de la University of London, a oferit o explicatie cu ocazia British Science Festival, eveniment ce a avut loc de curand in Aberdeen, scrie descopera.ro.

„Oamenii au, de fapt, doua simturi ale mirosului. Primul simt al mirosului este acela pe care il folosim cand inhalam lucruri din mediul ce ne inconjoara, iar pe celalalt il folosim atunci cand expiram aer prin pasajul nazal si il eliminam prin nas”, explica profesorul.

Specialistul afirma ca ceea ce noi percepem ca fiind „gustul” se datoreaza in proportie de 80% receptorilor de miros aflati in nas. Acesti receptori, ce transmit mesaje catre creier, reactioneaza diferit la miresme in functie de directia in care acestea se deplaseaza.

„Ganditi-va la o branza urat mirositoare – spre exemplu, Époisses, care miroase la fel ca pantofii unui adolescent dupa ce a jucat fotbal. Odata ce acea branza ajunge in gura dumneavoastra si percepeti mireasma sa prin nas, in directia cealalta, devine delicioasa”, a exemplificat profesorul.

„In cazul cafelei, experienta este una complet opusa. Mirosul cafelei proaspat macinate este unul minunat, dar atunci cand o gustam suntem aproape intotdeauna dezamagiti, pentru ca cel de-al doilea simt al mirosului o percepe intr-un mod mai dezamagitor”, spune Smith. „Gustul cafelei este afectat si de faptul ca 300 din cele 631 de substante care stau la baza aromei sale complexe sunt distruse de saliva, astfel ca buchetul sau se schimba inainte ca noi sa inghitim”, a adaugat profesorul.

Afla mai multe despre cele mai noi descoperiri pe descopera.ro.

related posts

Modifică setările cookies