Consumul unei cesti de cafea in mod repetat, intr-o zi, denota o actiune ce sugereaza nevoia de control. O spun psihologii care sustin ca cei in cauza s-ar putea simti nesiguri.
Jeni Chiriac, psiholog: "Nu este un control direct, ci indirect, pentru ca prin repetitia respectiva eu ajung sa-mi calmez, prin ritual, o anxietate constientizata sau nu".
Sunt oameni care ajung si la opt cafele pe zi. Un exces fizic, in mod clar, dar si o problema emotionala. Creierul este tinut intr-o permanenta stare de lupta.
Cand va simtiti adormiti, in creier plutesc molecule numite ADENOZINE, care incetinesc functiile de semnalizare ale organului. Moleculele din cafea au o structura similara cu acestea, iar confuzia se instaleaza usor.
Cofeina impiedica incetinirea naturala a functiilor creieului. Procesul genereaza insa hormonul de stres numit adrenalina.
Creierul sta asadar intr-o stare prelungita de urgenta. Consuma resurse multiple, ceea ce va duce, in final, la epuizare. Inexplicabila pentru marele amator de cafea.
Luati in calcul si ca cea mai iubita bautura din lume deshidrateaza sever. In special in aceste zile toride. Cantitatile ridicate intervin in procesul normal de termo-reglare. Daca ati consumat cafea in exces si ati petrecut mult timp in aer liber, situatia poate deveni periculoasa atunci candd apare febra.
Daca se intampla sa va aflati intr-o astfel de situatie, ori ati consumat alcool in cantitati exagerate si ati urmat acelasi comportament, mergeti la cea mai apropiata camera de garda.