Cand mesteci, fara sa realizezi, o serie de muschi incep sa lucreze
Aceasta actiune are si o componenta mentala sustine dr Lawrence S. Kim, un gastroenteorolog din Colorado. Trebuie sa stii ca esti gata sa inghiti.
Actiunea se desfasoara cu ajutorul a peste 30 de muschi diferiti, din jurul gatului, care actioneaza in mai putin de o secunda. Intai trebuie sa mesteci mancarea, pentru a o aduce la marime si forma pe care o poti inghitii.
Apoi, limba impinge mancarea pe gat, unde sunt doua canale pe care aceasta poate sa o ia: esofagul si traheea.
Dupa masticatie intervine canalul pe care mancarea se duce spre stomac
Daca inghiti corect, mancarea se va duce pe esofag spre stomac.Asta se intampla pentru ca limba impinge mancarea in gat iar corzile vocale inchid traheea sau canalul cu ajutorul caruia respiri. In acest moment muschii forteaza mancarea in esofag
Cand mancarea ajunge in trahee
Pentru ca gura are un rol dublu si de respiratie si de inghitire a mancarii, uneori se intampla sa te ineci.
Daca se intampla ca mancarea sa se duca pe trahee, exista posibilitatea ca persoana sa nu fi fost pe deplin costienta de procesul masticatiei sau poate fi o problema fizica, atunci cand cineva are senzatia unei anromalitati motorii.
Asta se intampla din ce in ce mai des odata cu inaintarea in varsta deoarece muschii nostri nu reactioneaza la fel de repede cum reactioneaza la o varsta mai fragede.
Se intampla mai des sa te ineci cu lichide decat cu mancare solida
Trebuie sa stii ca lichidele sunt mai greu de inghitit decat mancarea solida, pentru simplu motiv ca acestea se misca mai repede si sunt mai greu de controlat.
Ce sa faci in cazul in care te ineci cu mancare
In momentul in care simti ca mancarea s-a dus pe trahee, vei simti ca nu mai poti respira si nu mai poti respira. Nu te speria daca incepi sa tusesti.
Tusitul este o arma foste puterinica in aceasta situatie. In cele mai multe cazuri, tusitul te va ajuta ca mancarea sau lichidul sa iasa de pe trahee si sa ajunga in esofag, asa cum ar este normal sa se intample.
De asemenea, pentru a scapa de senzatia jenanta poti inghiti o cantitate mica de apa . Odata ce traheea va fi eliberata, te vei opri din tusit si vei incepe sa respiri normal.