Coronavirus: la ce riscuri sunt supuse femeile însărcinate


Medicii ginecologi dr. Ruxandra Albu și dr. Dorina Codreanu dezvăluie care sunt riscurile, recomandările și metodele de prevenție pe care trebuie să le cunoască femeile însărcinate în raport cu infecția cu coronavirus. 


“Femeile însărcinate fac parte din categoria de persoane vulnerabile la acest virus, de aceea măsurile de prevenție pe care trebuie să le respecte sunt foarte stricte. În egală măsură, fiind un virus nou, nu se cunosc încă formele prin care acest virus afectează o femeie însărcinată, însă sunt așteptate reacții moderate, iar până în prezent nu s-au înregistrat decese în rândul acestora,” dr Ruxandra Albu, medic primar obstetrică–ginecologie.

Vezi si: Proviziile pentru o eventuală calamitate. Lista de alimente în caz de urgență

Principala grijă a viitoarei mame este dacă infecția cu coronavirus se transmite fătului. Dr. Ruxandra Albu, medic primar obstetrică–ginecologie în cadrul Femme Boutique Medical explica: “Nu există dovezi că viruslui poate trece la făt, însă dacă la momentul nașterii mama este suspectă sau purtătoare de coronavirus, poate fi testat și copilul pentru maximă siguranță. De asemenea, nu există dovezi care să sugereze un risc cresc de avort în cazul unei mame purtătoare, știm doar că în China unii copii s-au născut premantur din această cauză.” 

Alăptarea este în continuare recomandată, iar beneficiile pe care aceasta le aduce sunt mai mari decât orice risc: “Până în acest moment, nu sunt dovezi că virusul se transmite prin laptele matern. Principalul risc este de fapt apropierea fizică a mamei infectate de propriul copil, de aceea este recomandat că aceasta să se spele foarte bine pe mâini înainte și să poarte mască”, adaugă dr Ruxandra Albu. 

În ceea ce privește procedurile de reproducere asistată, dr. Dorina Codreanu medic primar obstetrică-ginecologie, specializată în infertilitate și proceduri de reproducere asistată explică: “Tratamentele de stimulare ovariană necesare acestor proceduri nu duc la scăderea imunității daca se folosesc doze adecvate și nu se exagerează cu administrarea de progesteron. În plus, nu se recomanda administrarea de preparate cortizonice sau alte imunosupresoare asociat procedurilor de fertilizare în vitro în cazurile neselectate. Studiile arată că nu se obține o rată mai mare de sarcină și doar o creștere nejustificată a riscurilor. De altfel, acum câțiva ani, pe teritoriuul Irlandei a fost interzisă administrarea de prednison după transferul de embrioni (acesta se administra de rutina aproape în toate protocoalele FIV) după ce o gravida a decedat de gripa în trimestrul I de sarcina fiind sub tratament cu prednison.”

“Principalele metode prin care ne putem crește imunitatea sunt o dietă sănătoasă fară excese și fară alimente ultraprocesate, sportul în aer liber, drumețiile în natură. Foarte importante sunt renunțarea la fumat și alcool. Sunt probabil de ajutor și anumite suplimente nutritive cum sunt vitamina C, vitamina D și zincul. Dar nimic nu poate compensa efectele nocive ale fumatului, de exemplu, mai ales în cazul COVID-19 care afectează sistemul respirator “, adaugă Dr. Dorina Codreanu  

Metodele de prevenție pe care trebuie să le respecte femeile însărcinate sunt aceleași că pentru întreagă populație: 

 1. Spălați-vă mâinile de multe ori

2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;

3. Nu vă atingeți ochii , nasul și gura cu mâinile;

4. Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;

5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul;

6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;

7. Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;

8. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puțîn 14 zile;

  • Coronavirus: la ce riscuri sunt supuse femeile însărcinate

related posts

Modifică setările cookies