O aplicație dezvoltată de IT-ști români îți va spune dacă ești suspect de coronavirus! Cănd e gata și cum funcționează


O echipa de IT-iști din Cluj a făcut un site menit să ajute autoritățile să trieze mai ușor pacienții.


Numită COVID Monitor,platforma se folosește de Inteligență Artificială (AI) și pre-testează online suspecții de coronavirus. În acest fel, se ajută la reducerea presiunii puse de pandemie pe sistemul sanitar.

Specialiștii în IT explică în ce va constă aplicația:
 
“COVID Monitor este un proiect pilot de pre-testare online a suspecților de SARS-CoV-2 utilizând Inteligența Artificială. Conceptul pe care-l implementăm este stocarea unui număr mare de simptome și diagnostice preluate din centrele de triaj ale spitalelor (date de antrenament) și compararea modelului generat de ele cu auto-evaluarea furnizată de utilizatori online, rezultând un diagnostic prezumtiv.

ComponentA de Inteligență Artificială (Machine Learning) va face o clasificare automată a simptomelor particulate introduse de fiecare utilizator online în parte, încadrându-l într-o categorie de diagnostic, în funcție de asemănările și deosebirile identificate în datele de antrenament.”

 

 

 

Cum funcționează exact
 
Platforma are două categorii momentan, pe lângă descriere. Una dedicată medicilor, care sunt îndemnați să înscrie în platforma cât mai multe diagnostice, și una dedicată utilizatorilor/ celor care vor să se pre-testeze online.
 
Cine dorește își poate introduce simptomele/ câteva date în pagină, iar sistemul de AI va calcula și afișa automat șansele că cel care-și face testul online să aibă gripă, răceală sau COVID-19.
 
Dacă potrivit algoritmului sunt șanse mari că utilizatorul respectiv să aibă coronavirus, cu acordul lui, sistemul va înregistra pacientul în baza de date națională; locația lui va fi monitorizată că fiind una de risc și se va face automat o cerere pentru testarea pacientului de către unitățile medicale.

Când va fi complet funcțional
 
Sistemul ar putea fi funcțional de săptămâna viitoare.Proiectul este realizat pe bază de voluntariat cu acordul Ministerului Sănătății și al Departamentului pentru Situații de Urgență.

#Stai Acasa-PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA VIAȚA BATE VLOGUL:

FOTO: SHUTTERSTOCK/COVID MONITOR

  • O aplicație dezvoltată de IT-ști români îți va spune dacă ești suspect de coronavirus! Cănd e gata și cum funcționează

related posts

Modifică setările cookies