Ce este somnambulismul?
In primul rand, e important sa stii ca somnambulismul nu implica doar mersul pasnic prin casa. Aflat in aceasta stare, puiul tau poate incerca sa iasa afara in strada, poate vorbi incoerent sau poate intreprinde actiuni uzuale, in mod mecanic.
Cum devine un copil somnambul?
In timp ce dormim, creierul nostru trece prin mai multe faze ale somnului: faza 1, 2, 3, 4 si REM. Impreuna, aceste faze formeaza un ciclu de somn complet, care dureaza intre 90 si 100 de minute. Desi se poate intampla si mai devreme, somnambulismul apare intre fazele 3 si 4 ale somnului.
In timpul acestor faze, e dificil sa trezesti o persoana. Daca totusi se va trezi, aceasta se va simti, pret de cateva minute, obosita si ametita. Copiii obisnuiesc sa intre in starea de somnambulism cam la o ora sau doua dupa ce au adormit si vor hoinari prin casa intre cinci si 20 de minute.
De ce am un copil somnambul?
Somnambulismul poate fi o trasatura de familie. Dar si alti factori pot conduce la aparitia lui: lipsa somnului sau oboseala, somnul intrerupt, boala sau febra, tratamentul cu anumite medicamente si chiar stresul. Oricare ar fi motivul, nu te impacienta: cazurile in care aceasta afectiune a fost generata de probleme emotionale sau psihice sunt foarte rare.
Cum se comporta un mic somnambul?
- dupa ce se trezeste, arata de parca ar dormi inca
- vorbeste in timp ce doarme
- il trezesti cu dificultate
- pare iritat si uneori poate sa-ti vorbească nepotrivit
- nu-ti raspunde cand vorbesti cu el
- sta pe marginea patului si executa miscari ciudate: se freaca la ochi sau se joaca cu pijamaua
Ajuta-l pe micul somnambul!
- blocheaza ferestrele si usile
- nu-l culca intr-un pat supraetajat
- indeparteaza obiectele ascutite sau casante din jurul patutului si nu lasa lucruri imprastiate pe jos
- la culcare, spune-i o poveste frumoasa, pregatindu-l pentru un somn odihnitor
- nu-l lasa sa consume prea multe lichide inainte de culcare – o vezica plina favorizeaza aparitia somnambulismului
Si, mai presus de toate, nu intra in panica! Specialistii iti dau o veste buna: de obicei, somnambulismul dispare in perioada adolescentei. Mai mult, cel mic nu-si aduce aminte nimic din ce a facut peste noapte. Oricum, tu trebuie sa fii cu ochii-n patru pentru el atunci cand observi ca rataceste noaptea confuz prin casa.