Cum iti protejezi copilul de otita externa. Trateaza la timp “urechea de inotator”


Deoarece otita externa se intalneste in majoritatea cazurilor la persoanele care au un contact frecvent cu apa, aceasta a fost supranumita “urechea inotatorului”. Cum anotimpul cald este acela de care cei mai multi copii profita pentru a inota, inainte de [...]


Deoarece otita externa se intalneste in majoritatea cazurilor la persoanele care au un contact frecvent cu apa, aceasta a fost supranumita “urechea inotatorului”. Cum anotimpul cald este acela de care cei mai multi copii profita pentru a inota, inainte de a-ti duce copilasul la un bazin trebuie sa ai in vedere cateva metode de a-l feri de aceasta inflamatie a urechii.

1. Nu trebuie exagerat in privinta curatarii urechilor. Secretia de cerumen reprezinta un mecanism de aparare al organismului. Atunci cand copilasul tau intra in apa, mai ales daca se arunca in cap, apa intra cu forta in ureche. Cerumenul  functioneaza ca o bariera si previne infectarea, mai ales in cazul in care apa contine germeni.

2. Nu folosi betisoare de urechi deoarece acestea pot zgaria conductul auditiv extern si provoca infectii locale.

Citeste si: Iti duci copilul la piscina? Afla cum sa-l feresti de pericolul inecului

3. Pastreaza urechile celui mic uscate. “Urechea inotatorului” apare in conditiile unui mediu umed. Dupa ce micutul tau iese din apa, sterge-i urechile cu un prosop.

4. Medicul iti poate recomanda pentru cel mic picaturi speciale care se pun in ureche inainte de intrarea in apa. Acestea contin alcool ce impiedica dezvoltarea locala a eventualelor bacterii (streptococi, stafilococi etc).

5. Cand iese de la balaceala, asigura-te ca nu are apa in urechi: invata-l pe cel mic sa isi incline capul spre urechea unde simte ca a intrat apa.

Situatii de risc:

1. Particularitatile anatomice. Cei mici au canalul auditiv mai ingust, asadar sunt mai expusi riscului de infectii decat adultii.

2. Situatii speciale:

-    daca micutul tau poarta proteza auditiva

-    are un sistem imunitar slabit

Citeste si: 8 obiecte care nu trebuie sa lipseasca atunci cand mergi cu un copil la pisicina

3. Calitatea apei. Fereste-l pe copilasul tau de bazine aglomerate, cu un nivel de intretinere precar ce reprezinta un mediu propice inmultirii bacteriilor

Cum se trateaza?

Medicul ORL-ist va inspecta canalul auditiv al copilasului tau, precum si starea timpanului folosind un aparat numit otoscop. Este important ca diagnosticul sa arate daca este vorba de o otita externa sau de otita medie.

Tratamentul va depinde de nivelul afectat. De aceasta este bine sa mergi cu cel mic la un specialist si sa eviti un tratament “la intamplare” sau la recomandarilor unor persoane necalificate. Tratamentul nu este dificil si se realizeaza de catre medicul ORL-ist.

1. Tratament local

-    curatarea canalului auditiv: cerumenul in exces, pielea descuamata, diverse alte impuritati sunt indepartate prin spalare, chiuretare sau aspirare

-    medicamentos: sub forma de picaturi

Citeste si: Cu bebelusul la piscina. Afla care sunt lucrurile de care ai nevoie si cum va puteti juca

2. Tratamentul cu antibiotice se administreaza numai in cazul in care copilasul are febra sau se remarca umflarea ganglionilor limfatici regionali. Pana la vindecare, cel mic va trebui ferit de mediul umed.

Netratata la timp, otita se poate croniciza sau poate genera complicatii grave cu pierderea temporara a auzului sau deosebit de grave (necroze).

“Urechea inotatorului” nu este o afectiune care ar trebui sa te ingrijoreze intr-un mod deosebit. Este raspandita la foarte multi copii, mai ales in sezonul cald, iar statisticile Centrului american de Control si Preventie al Bolilor (CDC) arata ca otita externa afecteaza si adultii in aceeasi masura. De aceea, toate regulile pentru a preveni aceasta boala nu se aplica numai copilasului tau, ci intregii familii.

related posts

Modifică setările cookies