Ingerasul tau se tranteste pe jos, da din picioare, tipa si plange furios?


In jurul varstei de 2 ani, crizele de nervi sunt manifestari comune. Puisorul tau doreste sa obtina ceva de la tine. Nu peste o ora, nu peste o zi, ci acum pentru ca el nu stie ce inseamna “mai tarziu”.


Cand aceasta pretentie se manifesta sub privirile altora esti o “victima” sigura daca nu reusesti sa mentii controlul asupra situatiei.

Desigur ai observat in plimbarile tale prin parc, prin magazine, pe strada, cate o mamica ce trage cu disperare de manuta unui copil care nu doreste cu niciun pret sa se ridice de jos.

Poate ai avut curiozitatea sa privesti acest comportament si sa vezi ca el nu numai ca nu da roade, dar se sfarseste cu tipete si lacrimi. Si cu cat este mai multa lume care il priveste, cu atat dramatismul din purtarea copilului este mai mare.

Daca ti se intampla si tie asa ceva, nu intra in panica. Copilasul tau nu are nimic in neregula. El doar vrea. La aceasta varsta incepe sa se dezvolte dorinta de a se simti un pic de independent. Este curios si testeaza. Desigur… si pe tine, nu numai mediul din jur.

A fi mereu mamica cea buna care ii face toate chefurile nu ii va demonstra micutului decat ca il lasi sa te manipuleze. Cum nu intotdeauna cererile lui sunt justificate sau ii fac bine, foloseste cateva metode ca sa depasesti cu bine situatia si sa inteleaga ca tu stabilesti limitele:

1. Evita situatiile frustrante. Nu il scoate la plimbare sau la cumparaturi daca il vezi obosit sau ora de masa se apropie. Inainte de a pleca, stabileste cateva reguli legate de locul in care mergeti, durata si scopul. Nu ii promite surprize daca va fi cuminte, ci recompenseaza-l dupa aceea.

2. Daca il vezi ca este pe punctul de a se enerva, indeparteaza-l de cauza supararii inainte de a izbucni. Distrage-i atentia catre altceva.

3. Copilasul tau a inceput sa planga, sa dea nervos din picioare. Ramai calma, nu ridica vocea, ci spune-i ca acest lucru nu iti place. Daca te simte iritata, ii arati ca ti-a atras atentia si reactia lui va fi si mai zgomotoasa. Mergeti intr-un loc mai ferit pentru a-i da timp sa se calmeze.

4. Multe mamici sunt tentate in aceasta situatie sa ii dea copilului ceea ce isi doreste. Incearca sa fii ferma. Nu da nastere unui precedent pentru ca asa il inveti sa procedeze ori de cate ori nu va primi de prima data ceea ce iti va cere.

Este greu sa iti vezi micutul plangand in hohote, dar gestul tau de a arata hotarare si siguranta va fi printre primele caramizi de la baza unei educatii sanatoase. Tu esti pentru el mamica care il iubeste, insa iubirea trebuie sa se bazeze pe respect si cooperare.

Cand ajungi acasa, ia-l de manute, priveste-l in ochi si explica-i motivele pentru care l-ai refuzat. Nu te limita la un simplu “Nu”.

Comunicarea dintre tine si el se dezvolta in timp, nu prin forta, ci aratandu-i ce este bine si ce este rau. La aceasta varsta piciul tau inregistreaza si imita comportamente. Parintii sunt exemplele pe care el le va urma pe masura ce se face mare.

related posts

Modifică setările cookies