Sumă record! Un portret al actriței Marilyn Monroe s-a vândut cu 195 de milioane de dolari


Un portret al actriței Marilyn Monroe, realizat de Andy Warhol - un vizionar american al artei pop - a fost adjudecat pentru suma de 195 de milioane de dolari la Christie's. 


"Shot Sage Blue Marilyn", realizat în 1964, la doi ani după moartea fermecătoarei vedete de la Hollywood, s-a vândut cu exact 195,04 milioane de dolari, cu tot cu taxe, în doar patru minute, într-o sală aglomerată de la sediul Christie's din Manhattan.

"Shot Sage Blue Marilyn" a devenit cea mai scumpă operă de artă din secolul XX vândută vreodată la o licitație publică. Casa de licitaţii, deţinută de afaceristul François Pinault, a precizat în timpul unei conferinţe de presă că oferta câştigătoare a fost făcută din sală. 

Portretul este construit după o fotografie promoțională a lui Marilyn Monroe din filmul Niagara, care a avut premiera în 1953.

Înainte de vânzare, tabloul a fost estimat la aproximativ 200 de milioane de dolari, scrie The Guardian.

Deși a fost cu puțin sub acest prag, a depășit totuși recordul anterior pentru o lucrare din secolul XX, "Femeile din Alger" de Pablo Picasso, care s-a vândut pentru 179,4 milioane de dolari în 2015.

Recordul absolut pentru o operă de artă vândută la licitație este deținut de "Salvator Mundi" de Leonardo da Vinci, care a fost vândută în noiembrie 2017 pentru 450,3 milioane de dolari.

Fotografii: Getty Images
 
  • Sumă record! Un portret al actriței Marilyn Monroe s-a vândut cu 195 de milioane de dolari

related posts

Modifică setările cookies